Ja ja maar nee nee

Locatie

Jeugdcentrum
Hundelgemsesteenweg 445
België
Jaar van opvoering: 
2015
Speeldata: 
19-20-21-22-26-27-28-29 Nov
Assistent-regie: 
Toneelmeester: 
Auteur van stuk: 
Rudi Bekaert
Scenografie: 
Luc Meyvaert
Het verhaal: 

Een appartementsgebouw in een sociale woonwijk. De bewoners kruisen elkaar, de ontmoetingen zijn vluchtig, alledaagse weetjes worden uitgewisseld, iedereen heeft wel een mening over de buren, de vreemdelingen … Het lijkt allemaal oppervlakkig maar misschien schuilt achter hun geklaag wel de angst voor het echte leven en de buitenwereld.

Met de opeenvolgende scènes lijkt het wel of we kijken naar een televisiesoap gebracht op theaterplanken. Of is het eerder een vaudeville, een tragikomedie …? Het is vooral een boeiende toneelavond met grappige, ontroerende, verbazende en hilarische momenten.  Maar vooral een stuk uit het leven gegrepen.

Rudi Bekaert, de auteur, over het stuk in een uitzending van Cobra in 1998: “Ik heb geluisterd naar mensen op straat, in de tram ..., ik heb het er allemaal in verwerkt.”

 

Over de auteur:

Rudi Bekaert was telefonist, receptionist in een hotel, zwartwerker in een restaurant, telde geld bij een bank, verkocht korans in Egypte … Hij ontmoette heel wat mensen, noteerde uitspraken, observeerde … Een rijke bron van inspiratie voor ondermeer dit theaterstuk. Hij woonde ooit in een gelijkaardige buurt als deze waarin dit theaterstuk zich afspeelt.

Op een bepaald moment was hij het leven van 12 stielen en 13 ongelukken moe en volgde een theaterstage in Leuven. Nadien werkte hij als acteur, ondermeer met Jan Decorte. Op een dag kreeg hij de microbe van het theaterschrijven te pakken. JA JA MAAR NEE NEE werd vertaald en ondermeer ook in Duitsland op de planken gebracht.

Over zichzelf : “Ik voel me verantwoordelijk voor de drama's waarvan ik getuige ben. Ik probeer dat in mijn teksten te gebruiken. Nee, ik schrijf geen moraliserende stukken. Ik zou niet weten wat dat is. Ik luister, ik noteer en dan schrijf ik mijn stuk. Ik ben een geamuseerd observator."

 

Locatie: 

Jeugdcentrum Molenhoek Hundelgemsesteenweg 445 9820 Merelbeke

Foto's: 
2024 Toneelgezelschap KNAB Bottelare - Website door Webmens.be - Archief door Chantal Baetens